Pécsi Tudományegyetem

Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda

 

Egyéb

Óriási gyakorlós sikerek a Bolyai Természettudományi Csapatverseny országos döntőjén!

2018. március 10-én a Bolyai Természettudományi Csapatverseny országos döntőjén a 3. osztályosok kategóriájában a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolájának („1-es gyakorló”) csapata  az 1. helyet szerezte meg. 

A csapat tagjai: Kis Ágoston, Kis Dorottya, Lausch Liza, Turi Bori

Felkészítő tanár: Rab Csilla

 

Ugyanebben a versenyben az intézmény másik tagintézménye, a Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola 4. osztályosai országos 3. helyezést értek el. 

A csapat tagjai: Kőhalmi László András, Paik Petra, Lukács András Zalán, Zinhóber Balázs

Felkészítő tanár: Mucsi Éva

 

A 8. osztályosok versenyében a Kiss Boglárka, Kovács Adél, Czifra Laura, Vereczkei Fanni diákok alkotta csapat a 10. helyet szerezte meg. 

Felkészítők: Horváthné Szűcs Márta, Toth Krisztina, Dr. Örkényiné Mostbacher Zsuzsanna

 

A versenyen kiosztották az idei Tanári Fődíjat is, amit kollégánk, Rab Csilla kapott, azért a hihetetlen mesterhármasért, amiért  - a verseny történetében példanélküli módon- a mostani mellett tanítványai mind a magyar, mind a matematika országos döntőt is megnyerték. 

 

Gratulálunk eredményes és sikeres tanulóinknak és a felkészítőknek!

 

rovat: 

Parasport nap az iskolában

Intézményünk is csatlakozott az első Magyar Parasport Napja eseménysorozathoz.

A LÉLEKMOZGATÓ névre keresztelt programon a Deák gyakorlóban testnevelés óra keretében vettek részt a csoportok, 5. évfolyamtól 12. évfolyamig. Diákjaink kipróbálhatták az alábbi parasportágakat: boccia, csörgőlabda, vakfoci, ülőröplabda. Játszottak ülőtollast, és részesei voltak váltóversenynek bekötött szemmel társ írányításával. A rendezvény lebonyolításában segítségünkre volt a PTE PEAC Parasport szakosztálya. A játékokon keresztül a gyerekek megtapasztalhatták, hogy mennyire korlátozza őket a mozgásban, a feladatvégrehajtásban, ha egyik érzékszervüket nem használhatják. Ezzel egy kis betekintést nyertek a fogyatékkal élők világába, és reméljük, hogy ennek a rendezvénynek a segítségével elősegíthettük a megértést és a pozitív megítélést.

 

 

rovat: 

A rendkívüli hóhelyzet miatt a 4. óra után véget ér a tanítás

Kedves Szülők!

A mai napon (március 2. péntek) a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel a 4. óra után (11 óra 25 perctől) hazaengedjük tanulóinkat. A felsős és gimnazista tanulóink önállóan, alsós tanulóink pedig szüleik kíséretében elhagyhatják az iskolát. Az iskolában maradó alsósoknak természetesen biztosítjuk a felügyeletet a nap további részében is.

rovat: 

Arany- és ezüstérem a Kosárlabda Diákolimpia Országos Döntőjében

 

2018. január 27-én az Országos Diákolimpián Debrecenben a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium lány és fiú kosárlabda csapata is döntőt játszott.  

Az izgalmas meccsek eredményeképpen a fiúcsapat országos bajnok lett, a lányok ezüstérmet szereztek. 

 

A csapatok tagjai:

 

Fiúk: 

Fekete Dávid 

Balaskó Bertalan 

Kovacsics Ákos 

Vad Bence 

Scherer Bálint 

Vaits Olivér 

Erdei Ádám 

Borsos Balázs 

Mezei Máté 

Fülöp Csongor 

Fülöp Zsombor 

Benke Krisztián

Nagy Kevin 

Edzők: Sértő Ádám, Gáspár Gábor

 

Lányok: 

Pucz Eszter 

Szomor Kinga 

Temes Boglárka 

Koltai Anna 

Borbás Panni 

Wentzel Nóra 

Szücs Luca 

Kaposi Fanni 

Wentzel Hanna 

Hegedüs Rebeka 

Solymosi Panna 

Varga Eszter 

Edzők: Gyenizse Áron, Gáspár Gábor

 

Gratulálunk a csodálatos eredményekhez!

 

 

rovat: 

Frank Cintia Aerobik EB-sikere

Az olaszországi Ancona városában megrendezésre került Aerobik Európa Bajnokságon a felnőtt trió kategória döntőjében Frank Cintia, a Deák Gyakorló 12.c osztályos tanulója társaival (Varga Dorottyával és Erdősi Dániellel) a 7. helyet szerezte meg. Pontszámuk beszámításával a magyar csapat a nemzetek közötti versenyben bronzérmet szerzett, így ők is a dobogó harmadik fokára állhattak fel. A trió felkészítői: Csatáry Kinga és Szilvás Angéla.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Videó a gyakorlatról IDE KATTINTVA tekinthető meg.

rovat: 

Gyakorlóiskolák XII. Módszertani Konferenciája

 

2002. december 12-én alakult meg a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége, mely alapcéljai közt megjelölte módszertani konferenciák szervezését és lebonyolítását, az új és bevált pedagógiai módszerek publikálását. Ennek jegyében 2003. október 17-18-án rendezte meg a szövetség a Vezetőtanárok I. Országos Módszertani Konferenciáját Szegeden. Szeged mellett tartott már konferenciát Baja (2004), Budapest (2006), Szekszárd (2007), Pécs (2009), Debrecen (2010), Győr (2012), Eger (2014), 2013-ban és 2015-ben újra Szeged, 2016-ban Szekszárd volt a házigazda.

A XII. módszertani konferencia szervezését a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda vállalta. A háromnapos konferencia 2017. október 12-14-én zajlott, fő helyszíne a gyakorlóiskola Székhelyintézménye volt. A konferencia fővédnöki tisztét Dr. Bódis József rektor úr vállalta.

A konferencia a gyakorlóiskolai hagyományoknak megfelelően két részre tagolódott. Az első nap délutánján és a második nap délelőttjén a köznevelés-irányítás szakmai képviselői – EMMI Köznevelési Államtitkárság, Oktatási Hivatal stb. – találkoztak a gyakorlóiskolák igazgatóival. Dr. Rádli Katalin, az EMMI szakmai főtanácsosának a pedagógusképzés szakmai gyakorlati rendszeréről, Dr. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese Tanítási gyakorlatok, partnerintézmények, gyakorlóiskolák címmel tartott előadást, majd fórumot a gyakorlóiskolák vezetői számára. Az igazgatói konferencián részt vett Lengvárszky Attila a PTE oktatási igazgatója, és Dr. Gerner Zsuzsanna a Tanárképző Központ főigazgatója. Nagy érdeklődésre tartott számot Dr. Mrázik Julianna, a Pécsi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet intézetigazgató-helyettesének előadása: Pedagógus-továbbképzések a komplex alapprogram keretében címmel.

A konferencia második napján 11 órától vette kezdetét a vezetőtanítók és tanárok országos módszertani konferenciája TRADÍCIÓNK AZ INNOVÁCIÓ, A gyakorlóiskolák tehetséggondozásban betöltött szerepe címmel. A konferencia megnyitóján Dr. Bódis József rektor úr, Bácsi János a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége elnöke és Turi Katalin igazgató asszony köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd plenáris előadás keretében Balásy Szabolcs, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tanárának előadása következett Zene-bolondok (?), avagy a tehetséggondozás egy lehetséges modellje címmel. Dr. Gábor Olivér főmuzeológus, régész vezetésével a konferencia résztvevői virtuális sétát tettek az első magyar tehetségműhelyben, a középkori pécsi egyetemen. A plenáris előadásokat Fóris-Ferenczi Rita, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar dékánhelyettesének előadása zárta: Innováció, újítás, változás - a romániai magyar anyanyelvi oktatás perspektívájából címmel.

A konferencia közel 150 gyakorlóiskolai pedagógus részvételével 7 szekcióban, 9 szekcióteremben folytatódott az alábbiak szerint:

1.SZEKCIÓ: Nálad a kulcs, avagy a gyakorlóiskolák tanárképzésben betöltött tehetséggondozó szerepe (hallgatók felkészítése a tehetséggondozásra, mentoráló jó gyakorlatok

2.SZEKCIÓ: Osztályrészem, avagy tehetséggondozás osztálykeretben vagy azon kívül (dúsító, gazdagító programok a tanórán és azon kívül, egyéni és kiscsoportos fejlesztések)

3.SZEKCIÓ: Válas(s)zút, avagy utak a tehetséghez (tehetségazonosítás, és felismerés,  tehetséges tanulók igényeinek felmérése, fejlesztő programok)

4.SZEKCIÓ: Benned a létra, avagy a tehetség belső motivációja (a motivációt erősítő lehetőségek, az alulteljesítő tehetségek motiválási lehetőségei, lazító programok a tehetséggondozásban)

5.SZEKCIÓ: Tükröm-tükröm, avagy önreflexivitás-reflexivitás és tehetség (személyes módszertani gyakorlatok, segítő, támogató tevékenység lehetőségei, a tehetséggondozók egymás között, a belső tudásmegosztás gyakorlata)

6.SZEKCIÓ: „Mindenki”, avagy verseny/kooperáció (versenyfelkészítő programok, tehetségfejlesztő versenyek intézményi gyakorlata, intézmények egymás között)

7.SZEKCIÓ: Digi-tehetség: avagy a digitális oktatás lehetőségei a tehetséggondozásban (módszerek, eszközök, jó gyakorlatok)

A konferencia nemzetközi volt, hiszen két kolozsvári előadó mellett az előadók sorában köszönthettük dr. Kerekes Juditot az Amerikai Egyesült Államokból, a College of Staten Island főiskola oktatóját. 

A szekcióelőadásokra meghívtuk a PTE partnerintézményeinek mentorpedagógusait, a PTE tanárképzést folytató karainak szakmódszertanosait, valamin az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ Bázisintézményeinek igazgatóit. A konferencia plenáris előadással zárult, melynek keretében a szekcióvezetők összefoglalták a szekciókban folyó munkát.

Az eddigi konferenciákkal együtt az idei pécsi konferencián hangzott el az ezredik módszertani előadás. Az előadások anyagából absztraktkötet és konferenciakötet készült a Jubileum650 arculati elemeivel. 

A gyakorlóiskolákban dolgozó vezetőtanároknak kiemelkedő, példaadó szerepe van, lehet a pedagógusképzésben, az elmélet és gyakorlat, felsőoktatás és közoktatás összekapcsolásában, továbbá a köznevelés hatékonyságának növelésében. A módszertani konferencia módot adott az eredmények megosztására és megvitatására, lehetővé tette a hálózatos tanulást, a kialakult jó gyakorlatok, innovációk adaptálását.

 

Pécs, 2017. október 20.

 

Jurisics Judit

igazgatóhelyettes

 

rovat: 

Sikeres szereplés a Bolyai Matematika csapatversenyen

Iskolánk tanulói szép eredményeket értek el a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulójában. Hét csapatunk is a díjazottak között volt, három közülük megyei 1. helyezést, egy 2. helyezést és egy 3. helyezést ért el. Az 1. és 2. helyezett csapataink az országos döntőbe jutottak.

 

Az eredmények a következők:

 

3. évfolyam

Megyei 1. helyezés

A csapat tagjai: Daláth Máté, Erdősi Luca, Kis Ágoston, Kis Dorottya

Felkészítő tanár: Rab Csilla

  

Megyei 2. helyezés

Tagjai: Huba Zsombor, Jakab Eszter, Laczik Keve, Laczik Zsombor

Felkészítő tanár: dr. Mánfainé Fazekas Ágota

 

Megyei 5. helyezés

A csapat tagjai: Balatoni Anna Gréta, Jauck Júlianna, Pajor Bertalan, Holl Balázs

Felkészítő tanár: Garamszegi Rita

 

Megyei 6. helyezés

A csapat tagjai: Csóka Máté, Gajdus Márton, Torma Zalán, Váradi Márton

elkészítő tanár: Rab Csilla

 

4. évfolyam

Megyei 1. helyezés

A csapat tagjai: Bálint Adél, Gergál-Máté Bence, Kőhalmi László, Paik Petra

Felkészítő tanár: Garamszegi Rita

 

5. évfolyam

Megyei 1. helyezés

A csapat tagjai: Jauck Péter, Pánovics Máté, Maczonkai Nóra, Sütő Zsigmond

Felkészítő tanár: Lovas Zoltán 

 

6. évfolyam

Megyei 3. helyezés

A csapat tagjai: Kis-Bogdán Ágota, Schubert Bálint, Sándor István György, Bánky Botond

Felkészítő tanár: Lovas Zoltán

 

Gratulálunk a szép eredményekhez!

 

rovat: 
Feliratkozás RSS - Egyéb csatornájára
You shall not pass!